Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η Ελλάδα με Αργεντινή, Νιγηρία & Ν. Κορέα



Δύο γνώριμοι από το 1994, η Αργεντινή και η Νιγηρία, και η Δημοκρατία της Κορέας θα είναι οι αντίπαλοι της Εθνικής στον δεύτερο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.Αυτή η ομάδα όμως, παρα τις δυσκολίες του ομίλου, έχει αποδέιξει ότι της αρέσουν τα δύσκολα. Το ελληνικό συγκρότημα θα κάνει πρεμιέρα απέναντι στους Κορεάτες, στο Πορτ Ελίζαμπεθ, στις 12 Ιουνίου, ενώ πέντε μέρες μετά θα αναμετρηθεί στο Μπλουμφοντέν με τη Νιγηρία και στις 22 Ιουνίου στο Πολοκουάνε με την Αργεντινή.

Το πρόγραμμα του Β’ Ομίλου

12 Ιουνίου (Γιοχάνεσμπουργκ): Αργεντινή – Νιγηρία
12 Ιουνίου (Πορτ Ελίζαμπεθ): Δημοκρατία Κορέας – Ελλάδα 16:00
17 Ιουνίου (Μπλουμφοντέν): Ελλάδα – Νιγηρία 16:00
17 Ιουνίου (Γιοχάνεσμπουργκ): Αργεντινή – Δημοκρατία Κορέας
22 Ιουνίου (Ντέρμπαν): Νιγηρία – Δημοκρατία Κορέας
22 Ιουνίου (Πολοκουάνε): Ελλάδα – Αργεντινή 20:30

Α' Όμιλος: Νότιος Αφρική, Μεξικό, Ουρουγουάη, Γαλλία.

Β' Όμιλος: Αργεντινή, Δημοκρατία Κορέας, Νιγηρία, Ελλάδα.

Γ' Όμιλος: Αγγλία, ΗΠΑ, Αλγερία, Σλοβενία.

Δ' Όμιλος: Γερμανία, Αυστραλία, Γκάνα, Σερβία.

Ε' Όμιλος: Ολλανδία, Ιαπωνία, Καμερούν, Δανία.

Στ' Όμιλος: Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Παραγουάη, Σλοβακία.

Ζ' Όμιλος: Βραζιλία, Βόρειος Κορέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Πορτογαλία.

Η' Όμιλος: Ισπανία, Ονδούρα, Χιλή, Ελβετία.


Η προϊστορία με Αργεντινή, Νότιο Κορέα και Νιγηρία 

Μικρή είναι η προϊστορία της Εθνικής Ελλάδος με τις αντιπάλους της, στον 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Η «γαλανόλευκη» έχει τεθεί αντιμέτωπη μόλις μία φορά με την Αργεντινή, δύο με τη Νιγηρία, ενώ άλλες τόσες έχει αντιμετωπίσει τη Δημοκρατία της Κορέας.

 

Ελλάδα vs Αργεντινή   

Το παιχνίδι του Μουντιάλ της Αμερικής το 1994, στο οποίο η Εθνική μας ηττήθηκε με σκορ 4-0 από την Αργεντινή του Μαραντόνα, αποτελεί τη μοναδική αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων. Στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση η Ελλάδα, με προπονητή τον Κώστα Πολυχρονίου, έπεσε «θύμα» του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ. Το τέταρτο γκολ για τους «μπιανκοσελέστε» (τρίτο χρονικά), σημείωσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

0 – Νίκες – 1
0 – Ισοπαλίες – 0
0 – Γκολ – 4

Ελλάδα vs Νιγηρία
Μοιρασμένη είναι η προϊστορία ανάμεσα σε Ελλάδα και Νιγηρία, αφού οι δύο ομάδες έχουν παίξει δύο φορές μαζί και έχουν από μία νίκη έκαστη και μάλιστα με το ίδιο σκορ (2-0). Η πρώτη σύγκρουση των δύο ομάδων ήταν για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων, στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994, όταν η Ελλάδα είχε γνωρίσει ήττα από την αφρικανική ομάδα, από τα γκολ των Φίνιντι και Αμοκάτσι. Η ρεβάνς για την Εθνική ήρθε 5 χρόνια αργότερα, όταν σε φιλικό αγώνα στο Κιλκίς είχε επικρατήσει 2-0 των «αετών», με δύο γκολ του Νίκου Μαχλά.
1 – Νίκες – 1
0 – Ισοπαλίες – 0
2 – Γκολ – 2


Ελλάδα vs Νότιο Κορέα
Μία φορά το 2006 και άλλη μία ένα χρόνο αργότερα έχει αντιμετωπίσει τη Νότιο Κορέα η Εθνική Ελλάδος. Την πρώτη φορά οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες με σκορ 1-1, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών στο Ριάντ, ενώ στη δεύτερη συνάντησή τους οι Ασιάτες είχαν πάρει τη νίκη 1-0 σε φιλικό αγώνα στο Λονδίνο.
0 – Νίκες – 1
1 – Ισοπαλίες – 1
1 – Γκολ – 2  



Το προφίλ της Νοτίου Κορέας 

Η Νότιος Κορέα θεωρείται ως η πιο επιτυχημένη ασιατική ποδοσφαιρική ομάδα. Μάλιστα, στο Μουντιάλ του 2002, του οποίου ήταν και «οικοδέσποινα» μαζί με την Ιαπωνία, κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης. 

Επίτευγμα, που καμία άλλη ομάδα της ασιατικής ηπείρου δεν έχει καταφέρει.  

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ν. Κορέας κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, καταλαμβάνοντας αήττητη με 16 βαθμούς την πρώτη θέση του ομίλου της, στον τέταρτο και τελευταίο γύρο των Προκριματικών της Ασίας. Οι ομάδες που βρέθηκαν πίσω της ήταν η Βόρειος Κορέα, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, αυτή θα είναι η όγδοη φορά που η Ν. Κορέα θα δώσει το «παρών» σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολλοί από τους παίκτες της ομάδας αναζήτησαν την τύχη τους στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Από τη λίστα με αυτούς που επέλεξαν να κάνουν καριέρα στην Ευρώπη ξεχωρίζει η περίπτωση του αρχηγού, Παρκ Γι Σουνγκ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το ταλέντο του Παρκ αναγνωρίστηκε από τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όταν το 2005 τον έπεισε να μετακομίσει από την Ολλανδία και την Αϊντχόφεν, στην Αγγλία και τους «κόκκινους διάβολους», έναντι 4 εκατ. λιρών.  

 

Το προφίλ της Νιγηρίας 

Την τελευταία στιγμή εξασφάλισε η Νιγηρία την παρουσία της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι «σούπερ αετοί» χρειάζεται να βελτιωθούν αρκετά, αφού στη διάρκεια της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης έχασαν βαθμούς (σ.σ.: τρεις ισοπαλίες) από τη Μοζαμβίκη του Σιμάο (του Παναθηναϊκού) και (δύο φορές) από την Τυνησία.
Μάλιστα, η νίκη (3-2) επί της Κένυας στο Ναϊρόμπι της έδωσε το «εισιτήριο», προκειμένου να αγωνιστεί στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Οι εμφανίσεις των Νιγηριανών δεν είχαν καμία σχέση με ό,τι μας είχαν συνηθίσει την προηγούμενη δεκαετία. Τελευταία συμμετοχή σε Μουντιάλ ήταν το 2002, αλλά αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση του θεσμού. Οι περισσότεροι διεθνείς αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα, με τον Τζον Όμπι Μίκελ να αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αστέρι της χώρας. Ο Σουαϊμπού Αμούντου βρίσκεται περίπου ενάμιση χρόνο στον πάγκο της ομάδας και είχε οδηγήσει την ομάδα στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής.
Ο 51 ετών τεχνικός θέλει να παρουσιάσει καλύτερο σύνολο από εκείνο που είχε παρατάξει και οι Μίκελ, Κανού, Γιόμπο Αγιαγκμπένι, Σίτου και Μάρτινς θα προσπαθήσουν να επαληθεύσουν τον προπονητή τους.

Το ρόστερ της Νιγηρίας (σύμφωνα με τις τελευταίες κλήσεις)

Τερματοφύλακες: Βίνσεντ Ενγιάμα (Χάποελ Τελ Αβίβ), Γκρεγκ Ετάφια (Μορόκα Σάλοους), Ντέλε Αϊγενούγκμπα (Μπνέι Γεχούντα)

Αμυντικοί: Ταϊφό (Μαρσέιγ), Ομπίνα Νουανερί (Σιόν), Ντάνι Σίτου (Μπόλτον), Ονιεκάτσι Απάμ (Νις), Έλντερσον (Ρεν), Ντέλε Αμπελέγιε (Σπάρτα Ρότερνταμ), Γιόμπο (Έβερτον), Τσιντί Οντία (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Μέσοι: Μίκελ Τζον Όμπι (Τσέλσι), Φέμι Αγιλόρε (Γκρόνιγκεν), Σανί Καϊτά (Κούμπαν), Ολοφινουάνα (Χαλ), Αγίλα Γιουσούφ (Ντιναμό Κιέβου)

Επιθετικοί: Κανού (Πόρτσμουθ), Βίκτορ Ομπίνα (Μάλαγα), Πίτερ Οντεβίγκι (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ενεράμο (Εσπεράντσε), Τζόζεφ Ακπάλα (Μπριζ), Ομπαφέμι Μάρτινς (Βόλφσμπουργκ), Γιακούμπου Αγεγκμπένι (Έβερτον)

 

Το προφίλ της Αργεντινής

«Μουντιάλ χωρίς την Αργεντινή δεν γίνεται» υποστήριζαν πολλοί και όμως οι «μπιανκοσελέστε» είδαν κατάματα τον αποκλεισμό, αλλά προκρίθηκαν τελικά χάρις στον ηρωισμό και την αντίδραση «ξεχασμένων» ποδοσφαιριστών, όπως του Αϊμάρ, του Βερόν, του Μπολάτι και του Παλέρμο. Μονίμως παρούσα- απούσα από τις μεγάλες διοργανώσεις των τελευταίων ετών, η Ομοσπονδία της Αργεντινής (AFA) έδωσε τις τύχες της Εθνικής στον… "Θεό" τους.
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ανέλαβε τα ηνία και όλα έμοιαζαν ονειρικά όταν κέρδιζε εύκολα τη Γαλλία μέσα στο Παρίσι με τον «πίμπε ντ’ όρο» να δηλώνει με τον γνωστό παρορμητικό του χαρακτήρα ότι: «παίζαμε για πλάκα. Μπορούσαμε να σκοράρουμε ότι ώρα θέλαμε»! Στη συνέχεια όμως η ομάδα αποδείχθηκε «άρρωστη» και κινδύνευε να μείνει εκτός Μουντιάλ για πρώτη φορά από το 1970! Έχασε όλα τα μεγάλα ματς, παραδόθηκε άνευ όρων στις "ορέξεις" της Βραζιλίας, και άρχισε η μαζική αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ανθρώπου που δοξάστηκε όσο κανείς άλλος στην Αργεντινή. Τελικά όμως οι «μπιανκοσελέστε» κέρδισαν Περού και Ουρουγουάη και πήραν το εισιτήριο για τα γήπεδα της Ν. Αφρικής με αποτέλεσμα ο Μαραντόνα να ξεσπάσει κατά πάντων!
Αν και η Αργεντινή προκρίθηκε ως τέταρτη και… καταϊδρωμένη, όλο το έθνος ελπίζει ότι μπορεί να φτάσει για τρίτη φορά στην κατάκτηση του Μουντιάλ (έχουν προηγηθεί δύο, το 1978 και το 1986). Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει οι καλοί Αργεντινοί ποδοσφαιριστές να θυμηθούν τις εμφανίσεις που πραγματοποιούν σε συλλογικό επίπεδο καθώς το να κάνει ντεκαπάζ στα μαλλιά του ο Λιονέλ Μέσι (όπως θέλει ο λαός της Αργεντινής) για να μιμηθεί τον Ντιέγκο, μάλλον δεν αρκεί…

Το ρόστερ της Αργεντινής (σύμφωνα με τις τελευταίες κλήσεις)

Τερματοφύλακες: Ντιέγκο Αντούχαρ (Κατάνια), Ντιέγκο Πότσο (Κολόν), Σέρχιο Ρομέρο (Άλκμααρ), Χουάν Πάμπλο Καρίσο (Σαραγόσα).

Αμυντικοί: Κριστιάν Άλβαρες (Άρσεναλ Σαραντί), Μάρτιν Ντεμικέλις (Μπάγερν), Νίκολας Παρέχο (Εσπανιόλ), Φαμπρίτσιο Κολοτσίνι (Νιούκαστλ), Γκαμπριέλ Χάιντσε (Μαρσέιγ), Εμιλιάνο Ινσούα (Λίβερπουλ), Φαμπιάν Μονσόν (Μπόκα Τζούνιορς), Ρολάντο Σκιάβι (Νιούελς Ολντ Μπόις), Βάλτερ Σάμουελ (Ίντερ), Ντάνιελ Ντίας (Χετάφε).

Μέσοι: Πάμπλο Αϊμάρ, Άνχελ Ντι Μαρία (Μπενφίκα), Έβερ Μπανέγκα (Βαλένθια), Εστέμπαν Καμπιάσο (Ίντερ), Φερνάντο Γκάγκο (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάξι Ροντρίγκες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Γιόνας Γκουτιέρες (Νιούκαστλ), Χαβιέρ Μασεράνο (Λίβερπουλ).

Επιθετικοί: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Σέρχιο Αγκουέρο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κάρλος Τέβες (Μάντσεστερ Σίτι), Γκονσάλο Ιγκουαΐν (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντιέγκο Μιλίτο (Ίντερ), Μάρτιν Παλέρμο (Μπόκα Τζούνιορς), Λισάντρο Λόπες (Λιόν).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου